• Lipoedeem behandeling

  Lipoedeem informatie en de beste manier om de lipoedeem behandeling met succes uit te laten voeren.

De behandeling van Lipoedeem

De behandeling van lipoedeem is een belangrijk aandachtsgebied van ReSculpt Clinic. Lipoedeem is een complexe en vaak moeilijk te herkennen aandoening van het vetweefsel. Doordat deze aandoening vaak gepaard gaat met late herkenning en een behandeling die niet optimaal is, kan lipoedeem onder meer leiden tot frustratie, bewegingsbeperking, pijnklachten, sociale beperkingen en isolatie.

Resculpt Clinic

Lipoedeem hoort multidisciplinair benaderd te worden. Dat betekent dat voor een optimaal resultaat, meerdere aspecten van het lipoedeem tegelijkertijd moeten worden aangepakt. Liposuctie (het ‘wegzuigen’ van vet) onder plaatselijke verdoving (tumescente vloeistof) is daar een van, en bovendien de enige wetenschappelijk bewezen behandeling die een zichtbare en permanente vermindering van het vetvolume teweeg kan brengen. De artsen van ReSculpt Clinic hebben jarenlange ervaring en zijn gespecialiseerd in het type liposuctie dat voor deze chronische aandoening de beste resultaten geeft. Zij werken samen met andere specialisten die nodig zijn om alle aspecten van het lipoedeem te behandelen.

ReSculpt Clinic – Lipoedeem diagnostiek, advies, verwijzing en behandeling

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een vetstofwisselingsziekte die nagenoeg alleen bij vrouwen voorkomt. Een aandoening waarbij in van loop van tijd, meestal vanaf de puberteit, een pijnlijke zwelling van het vetweefsel ontstaat. Het lipoedeem komt met name voor in de benen (heupen en dijen) en soms de armen. Deze zwelling is zeer moeizaam of niet te verminderen door sport of diëten. Simpel gezegd groeien de vetcellen wel, maar verbranden ze het vet nauwelijks. De vetcellen worden niet kleiner bij gewichtsverlies.

Hierdoor vormt zich een overmatig dikke vetlaag, met name in benen en armen. Doordat dit vet slechte stoffen aanmaakt worden bloed- en lymfevaatjes beschadigd en de zenuwuiteinden geprikkeld. Door de verminderde afvoer komen er ontstekingen vrij.

Lipoedeem is een chronische en voortschrijdende aandoening, die in matige tot ernstige vorm voorkomt bij 10% van de vrouwen.

Wil je informatie over Lipoedeem?
Lees dan verder op onze pagina – Wat is Lipoedeem?

wat is lipoedeem, lipoedeem wat is dat, resculpt clinic,

Hoe ontstaat Lipoedeem?

Het ontstaan van lipoedeem en de precieze oorzaak is niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen een rol. Er is geen aanwijzing dat vrouwen met lipoedeem een stoornis in de hormoonhuishouding hebben.

Lees hier verder over de oorzaak van lipoedeem →

Wat verergert Lipoedeem?

Door aankomen in gewicht en het eten van snelle koolhydraten (met suikers gezoete dranken en voedingsmiddelen) zullen de afwijkende vetcellen zich vullen en lukt het later niet meer om ze (bij afvallen) te verbranden. Zo worden de vetcellen steeds dikker.

Weinig bewegen vermindert spierkracht en de afvoer van lymfevocht. Hierdoor stapelen slechte stoffen zich op en zullen ze nog meer schade in het weefsel aanrichten.

lipoedeem, lipoedeem behandeling, resculpt clinic

Lipoedeem behandeling ervaringen

Met de diagnose ‘lipoedeem’ werd mij duidelijk dat ik een ziekte heb waar ik zelf helemaal niets aan kan doen maar die operatief tot verbetering leidt. Dankzij de succesvolle operaties die ik heb ondergaan bij ReSculpt Clinic voel ik me, voor het eerst in 10 jaar, letterlijk en figuurlijk lichter en ben ik qua uiterlijk geworden wie ik eigenlijk had moeten zijn.

Resultaat Lipoedeem behandeling

De behandeling van lipoedeem benen kan alleen door lipoedeem liposuctie worden behandeld.

ReSculpt Clinic heeft een speciale Lipoedeem liposuctie techniek ontwikkeld, tumescente liposuctie. De behandeling van de benen vindt plaats in meerdere fasen.
Zie het resultaat van een lipoedeem benen behandeling.

lipoedeem benen, lipoedeem behandeling benen, liposuctie benen, lipoedeem liposuctie, liposuctie voor na lipoedeem benen, lipoedeem behandeling benen, liposuctie benen, lipoedeem liposuctie, liposuctie voor na

Resultaat Lipoedeem benen liposuctie

Ervaringen patiënten – Lipoedeem behandeling

Ik kwam bij de Resculpt Clinic voor het behandelen van mijn lipoedeem aan benen en heupen door middel van liposuctie. Ik vecht al veel jaren tegen het teveel aan vet aan mijn benen en schaamde mij hier jarenlang voor. Bij Hajo Bruining voelde ik me in heel goede handen. Hij was heel prettig in de omgang en professioneel. Hij legde het allemaal heel duidelijk uit voor de ingrepen en zorgde ervoor dat ik me veilig en goed voelde.

Met het resultaat ben ik heel blij. Ik kan weer rokken aan en laarzen passen opeens. Ik voel me veel beter en ben heel blij dat ik deze stap heb gemaakt. Ik kan Resculpt Clinic met een heel goed gevoel aanbevelen.

lipoedeem, lipoedeem behandeling, cellulite behandeling, lipoedeem resultaat, lipoedeem voor
lipoedeem, lipoedeem behandeling, cellulite behandeling, lipoedeem resultaat, lipoedeem na

Met de diagnose ‘lipoedeem’ werd mij duidelijk dat ik een ziekte heb waar ik zelf niets aan kan doen maar die operatief tot verbetering leidt. Dankzij de succesvolle operaties die ik heb ondergaan bij ReSculpt Clinic voel ik me, voor het eerst in 10 jaar, letterlijk en figuurlijk lichter en ben ik qua uiterlijk geworden wie ik eigenlijk had moeten zijn.

Door de jaren heen kreeg ik opmerkingen van anderen over mijn benen en droeg ik broeken om vooral geen aandacht op mijn benen te vestigen. Laarzen passen lukte niet, als ik presentaties moest geven of op feestjes stond probeerde ik mijn benen te verbergen, mijn benen voelden zich dagelijks zwaar, moe en verkrampt aan en regelmatig vroeg ik me af waarom ik ondanks mijn sportiviteit en gezonde eten op één plek aan bleef komen. Een pijnvrij bestaan, een enorme verbetering van mijn levenskwaliteit en een tweede kans om te kunnen genieten van het leven – dat zijn de cadeaus die ik heb gekregen door deze operaties te ondergaan.

De opluchting en dankbaarheid zijn bijna met geen woorden te beschrijven. Mijn arts heeft mij zeer vakkundig en met toewijding gedurende het hele operatietraject begeleid. Uit zijn werkwijze en aard blijkt dat het belang van zijn patiënten altijd voorop staat, dat hij consistent streeft naar een perfect medisch resultaat en dit ook behaalt.

Kenmerken Lipoedeem

 • Er is (meestal) vanaf de puberteit sprake van toename van het volume van de benen (en eventueel armen) ten opzichte van de rest van het lichaam.
 • Bij gewichtsverlies worden romp, borsten of gezicht wel dunner, maar de benen (armen) niet.
 • Taillemaat is vaak 1 tot 3 maten kleiner dan die van de benen.
 • Een zwaar gevoel in de benen (en soms de armen).
 • Benen (en eventueel armen) zijn pijnlijk bij aanraking of stoten en er treden makkelijk blauwe plekken op.
 • Cellulitebeeld (sinaasappelhuid).
 • Handen en voeten zijn niet dik (tenzij er bijkomend lymfoedeem optreedt), het lipoedeem houdt boven de enkel op.
 • Door een veranderend looppatroon kunnen op den duur knieklachten ontstaan.
 • Doordat bewegen moeilijker gaat en afvallen geen zin lijkt te hebben, kan vaak in tweede instantie overgewicht ontstaan.
 • Verslapping van het bindweefsel.

Ernst en beloop van Lipoedeem

Lipoedeem komt voor in verschillende gradaties en het verloop is niet bij iedereen hetzelfde. De ene patiënt ontwikkelt een gering lipoedeem zonder pijnklachten en bewegingsbeperking en dit blijft het hele leven zo. Bij een andere patiënt kan er sprake zijn van een ernstig stadium, waarin ernstige pijnklachten en bewegingsbeperking ontstaan. Het kan een geleidelijk proces zijn, maar het kan ook met plotselinge verergeringen en perioden van rust gepaard gaan. Hierdoor kan de kwaliteit van leven achteruit gaan.

Lipoedeem behandelen; behandelingsmogelijkheden

Lipoedeem behandelen is niet beperkt tot een enkele ingreep. De behandeling van lipoedeem vereist een multidisciplinaire aanpak om daarmee het beste resultaat te kunnen bereiken. Bij deze multidisciplinaire aanpak zijn de volgende specialisten en onderdelen van belang:

 • Voedingsplan: Begeleiding door een diëtiste om gewichtstoename en gewichtsschommelingen te voorkomen; het is helaas zo dat wat er bij het weefsel dat door lipoedeem is getroffen aan gewicht bijkomt, er nauwelijks meer af gaat. Met name een koolhydraat-arm dieet (geen snelle suikers binnenkrijgen) wordt aanbevolen.
 • Beweegplan: Het in stand houden van (dagelijkse) lichaamsbeweging en spierkracht. Individuele begeleiding door een fysiotherapeut middels ‘graded activity’ kan hierbij nodig zijn.
 • Ondersteuning en lymfedrainage: Ondersteuning van de afvoer van lymfe door middel van therapeutische elastische kousen, manuele lymfedrainage en pneumatische compressietherapie. Dit kan volume, pijnklachten en progressie van de aandoening verminderen en wordt door zowel fysiotherapeuten als huidtherapeuten gedaan. Ook ademhalingsoefeningen kunnen de lymfestroming en afvoer verbeteren:
 • Coaching: Lipoedeem kan mentaal zwaar belastend zijn, denk hierbij aan de gevolgen van de (jarenlange) pijnklachten, bewegingsbeperkingen of het leven met disproportionele lichaamsverhoudingen. In dergelijke gevallen kan begeleiding door een coach of psycholoog raadzaam zijn.
 • Lipoedeem liposuctie: Chirurgische behandeling in de vorm van liposuctie onder lokale verdoving met tumescente vloeistof, ofwel tumescente liposuctie.

Lipoedeem voedingsplan

Uw voeding aanpassen kan essentieel zijn bij de behandeling van lipoedeem. 

Als uw voedingspatroon niet wordt aangepast kan dat de conditie van het lipoedeem mede verergeren. In dit speciaal ontwikkelde plan vindt u een stappenplan PLUS achtergronden over lipoedeem en het belang van bepaalde aanpassingen.

PDF 19 pagina’s.

lipoedeem, lipoedeem voedingsplan, lipoedeem handleiding, lipoedeem tips, liepoedeem tricks, lipoedeem protocol, lipoedeem behandeling

Tumescente Liposuctie bij Lipoedeem

Wilt u op een veilige en cosmetisch verantwoorde wijze uw afwijkende vet gelijkmatig weg laten halen, zonder beschadiging van uw bindweefsel, bloedvaten, zenuwtakjes, lymfevaatjes en de huid?

Dan zijn tumescente liposuctie, de juiste materialen én een ervaren behandelaar noodzakelijk.

Resculpt Clinic

Door middel van tumescente liposculptuur, liposuctie onder lokale anesthesie, kunnen we een groot deel van het (afwijkende) vetweefsel permanent verwijderen en daarmee het vetvolume doen afnemen en de pijn- en vermoeidheidsklachten vrijwel altijd doen verminderen.

Lipoedeem liposuctie

Bij deze vorm van liposuctie wordt een grote hoeveelheid vloeistof met verdoving in het vetweefsel gespoten. Zo wordt het vetweefsel week en blijven de andere structuren gespaard. Een roesje of algehele narcose is bij deze behandeling niet nodig en verhoogt de kans op complicaties. Voor een optimaal resultaat moet u tijdens de behandeling bovendien kunnen bewegen en zelfs kunnen staan. Indien gewenst kunt u wel een rustgevend tabletje krijgen.

Het verwijderen van vet bij patiënten met lipoedeem door middel van een ‘gewone’ of conventionele liposuctie wordt volgens de landelijke richtlijn lipoedeem afgeraden.

Lees hier verdere uitleg over de tumenscente liposuctie-ingreep →

Beperkingen en veiligheid patient

Er is een restrictie aan de hoeveelheid tumescente vloeistof die per behandeling kan worden ingespoten. Dat geeft een begrenzing aan het gebied dat per keer kan worden behandeld. In de praktijk betekent dit, dat bovenbenen bijna altijd in 3 sessies (2 benen tegelijk) behandeld moeten worden. Onderbenen kunnen in 1 sessie behandeld worden. Ervaring leert echter, dat de beperking van de hoeveelheid vloeistof in de praktijk zelden een probleem is. Het behandelen van een groter gebied is vaak niet wenselijk, omdat de ingreep dan te lang duurt en het herstel zwaarder wordt.

Resultaat van Lipoedeem liposuctie

Afhankelijk van de hoeveelheid vet dat weggehaald wordt, is het resultaat al direct zichtbaar na de behandeling. Dit resultaat is blijvend: het vet dat weg is, blijft weg. Hoewel een groot deel van het afwijkende weefsel wordt verwijderd, kunnen we echter niet alles weghalen. Zo moet er bijvoorbeeld altijd vetweefsel tussen de huid en de onderliggende spieren zitten. Dit resterende vet blijft zich gedragen als lipoedeem, maar uw lipoedeem zal nooit meer zo erg worden als voor de behandeling.

Wel is het zaak om niet aan te komen, zodat u tientallen jaren profijt heeft van de behandeling. Gelukkig gaat bewegen makkelijker na afname van het vet en de pijnklachten, waardoor de motivatie toeneemt en verdere gewichtsvermindering makkelijker gaat.

Manuele vetextractie voor een optimaal resultaat bij Lipoedeem

Na het verwijderen van het afwijkende vetweefsel middels liposculptuur kunnen er harde vetophopingen achterblijven in het behandelde gebied. ReSculpt Clinic kijkt ook naar het cosmetische aspect. Voor een optimaal resultaat van de lipoedeem behandeling voeren onze medische specialisten manuele vetextractie uit.

Manuele vetextractie houdt in dat de harde achtergebleven vetophopingen met de hand uit de gaatjes, die zijn aangebracht voor de liposuctie, worden verwijderd. Op deze manier wordt het resultaat van de lipoedeem behandeling op een natuurlijke manier nog mooier.

Risico’s en richtlijnen

Bij ReSculpt Clinic werken de artsen volgens de landelijke richtlijnen en veldnormen. Zo ook bij de behandeling van lipoedeem. De landelijke richtlijn lipoedeem vind je bij de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie.

Tumescente liposuctie valt niet onder verzekerde zorg en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, ondanks dat de aandoening lipoedeem wel degelijk als een ziekte erkend is.

Veelgestelde vragen bij Lipoedeem

Tussen elke behandeling zit een tijd van minimaal 6 weken. Dit is nodig omdat we willen dat het ene gebied genezen is voordat we aan het andere (aangrenzende) gebied beginnen. Ook is het belangrijk dat je lichamelijk en mentaal herstelt voor de volgende behandeling. De onderbenen behandelen we altijd als laatste.

Als je in een te vroeg stadium op de onderbenen (binnen 6-12 maanden) een regio van de bovenbenen gaat behandelen, loopt steeds vocht van de bovenbenen in de onderbenen. Daarom behandelen we bij lipoedeem eerst de bovenbenen. Hierna houden we minimaal 6 maanden wachten aan totdat we een regio bovenbenen behandelen.

Bij liposuctie van de bovenbenen behandelen we altijd symmetrisch, dus beide bovenbenen tegelijk. Denk bijvoorbeeld aan liposcutie binnenzijde bovenbenen zowel links als rechts.

Er zit een beperking aan de hoeveelheid vloeistof en verdoving die per behandeling gebruikt kan worden. Daarom verdelen we de bovenbenen in 3 zones, dit tekenen we ook uit op de benen en bepalen op die wijze de te behandelen regio’s.

De 3 regio’s die per keer behandeld worden zijn:
– binnenzijde bovenbenen en de helft achterzijde bovenbenen;
– buitenzijde bovenbenen met andere helft achterzijde bovenbenen
– voorzijde bovenbenen.

Dus bovenbenen worden bij lipoedeem in 3x behandeld.

Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk bij lipoedeem en heeft altijd een positief effect en zal de lipoedeem klachten doen verminderen. Let hierbij wel op dat wanneer er nog volop lipoedeem aanwezig is (zonder behandeling) de gekozen sport geen ‘klappen’ in het vetweefsel veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld bij hardlopen.

Sporten die goed zijn bij lipoedeem, zijn bijvoorbeeld; wandelen, zwemmen of aquajogging zijn over het algemeen sporten die prettig zijn voor lipoedeem patienten.

Bij lipoedeem is het uit den boze om cryolipolyse, oftewel vet bevriezen, toe te passen.

Maak nu een afspraak

X