De behandeling van Lipoedeem

De behandeling van lipoedeem is een belangrijk aandachtsgebied van ReSculpt Clinic. Lipoedeem is een complexe en vaak moeilijk te herkennen aandoening van het vetweefsel. Doordat deze aandoening vaak gepaard gaat met late herkenning en een behandeling die niet optimaal is, kan lipoedeem onder meer leiden tot frustratie, bewegingsbeperking, pijnklachten, sociale beperkingen en isolatie.

Resculpt Clinic

Lipoedeem hoort multidisciplinair benaderd te worden. Dat betekent dat voor een optimaal resultaat, meerdere aspecten van de ziekte tegelijkertijd moeten worden aangepakt. Liposuctie (het ‘wegzuigen’ van vet) onder plaatselijke verdoving (tumescente vloeistof) is daar een van, en bovendien de enige wetenschappelijk bewezen behandeling die een zichtbare en permanente vermindering van het vetvolume teweeg kan brengen. Bij ReSculpt Clinic zijn de artsen gespecialiseerd in het type liposuctie dat voor deze aandoening de beste resultaten geeft, en zij werken samen met andere specialisten die nodig zijn om alle aspecten van lipoedeem te behandelen.

ReSculpt Clinic – Lipoedeem diagnostiek, advies, verwijzing en behandeling

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een vetstofwisselingsziekte die nagenoeg alleen bij vrouwen voorkomt. Er ontstaat in de loop van tijd, meestal vanaf de puberteit, een pijnlijke zwelling van het vetweefsel van met name de benen en soms de armen. Deze zwelling is zeer moeizaam of niet te verminderen door sport of diëten. Simpel gezegd groeien de vetcellen wel, maar verbranden ze het vet nauwelijks waardoor de vetcellen niet kleiner worden bij gewichtsverlies.

Hierdoor vormt zich een overmatig dikke vetlaag, met name in benen en armen. Doordat dit vet slechte stoffen aanmaakt, die ook bij ontstekingen vrijkomen, worden bloed- en lymfevaatjes beschadigd en de zenuwuiteinden geprikkeld.

Lipoedeem is een chronische en voortschrijdende aandoening, die in matige tot ernstige vorm voorkomt bij 10% van de vrouwen.

Hoe ontstaat Lipoedeem?

De precieze oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen een rol. Er is geen aanwijzing dat vrouwen met lipoedeem een stoornis in de hormoonhuishouding hebben.

Wat verergert Lipoedeem?

Door aankomen in gewicht en het eten van snelle koolhydraten (met suikers gezoete dranken en voedingsmiddelen) zullen de afwijkende vetcellen zich vullen en lukt het later niet meer om ze (bij afvallen) te verbranden. Zo worden de vetcellen steeds dikker.

Weinig bewegen vermindert spierkracht en de afvoer van lymfevocht. Hierdoor stapelen slechte stoffen zich op en zullen ze nog meer schade in het weefsel aanrichten.

lipoedeem, lipoedeem behandeling, resculpt clinic

Ervaringen Lipoedeem behandeling

Met de diagnose ‘lipoedeem’ werd mij duidelijk dat ik een ziekte heb waar ik zelf helemaal niets aan kan doen maar die operatief tot verbetering leidt. Dankzij de succesvolle operaties die ik heb ondergaan bij ReSculpt Clinic voel ik me, voor het eerst in 10 jaar, letterlijk en figuurlijk lichter en ben ik qua uiterlijk geworden wie ik eigenlijk had moeten zijn.

Mijn arts heeft mij zeer vakkundig en met toewijding gedurende het hele operatietraject begeleid. Uit zijn werkwijze en aard blijkt dat het belang van zijn patiënten altijd voorop staat, dat hij consistent streeft naar een perfect medisch resultaat en dit ook behaalt.

Een pijnvrij bestaan, een enorme verbetering van mijn levenskwaliteit en een tweede kans om te kunnen genieten van het leven – dat zijn de cadeaus die ik heb gekregen door deze operaties te ondergaan. De opluchting en dankbaarheid zijn bijna met geen woorden te beschrijven.

Door de jaren heen kreeg ik opmerkingen van anderen over mijn benen en droeg ik broeken om vooral geen aandacht op mijn benen te vestigen. Laarzen passen in de winter lukte niet, als ik presentaties moest geven of op feestjes stond probeerde ik mijn benen achter tafels te verbergen, mijn benen voelden zich dagelijks zwaar, moe en verkrampt aan en regelmatig vroeg ik me af waarom ik ondanks mijn sportiviteit en gezonde eten op één plek aan bleef komen.

Resultaat Lipoedeem behandeling

Ik kwam bij de Resculpt Clinic voor het behandelen van mijn lipoedeem aan benen en heupen door middel van liposuctie. Ik vecht al veel jaren tegen het teveel aan vet aan mijn benen en schaamde mij hier jarenlang voor. Bij Hajo Bruining voelde ik me in heel goede handen. Hij was heel prettig in de omgang en professioneel. Hij legde het allemaal heel duidelijk uit voor de ingrepen en zorgde ervoor dat ik me veilig en goed voelde.

Met het resultaat ben ik heel blij. Ik kan weer rokken aan en laarzen passen opeens. Ik voel me veel beter en ben heel blij dat ik deze stap heb gemaakt. Ik kan Resculpt Clinic met een heel goed gevoel aanbevelen.

lipoedeem, lipoedeem behandeling, cellulite behandeling, lipoedeem resultaat, lipoedeem voor
lipoedeem, lipoedeem behandeling, cellulite behandeling, lipoedeem resultaat, lipoedeem na

Met de diagnose ‘lipoedeem’ werd mij duidelijk dat ik een ziekte heb waar ik zelf niets aan kan doen maar die operatief tot verbetering leidt. Dankzij de succesvolle operaties die ik heb ondergaan bij ReSculpt Clinic voel ik me, voor het eerst in 10 jaar, letterlijk en figuurlijk lichter en ben ik qua uiterlijk geworden wie ik eigenlijk had moeten zijn.

Door de jaren heen kreeg ik opmerkingen van anderen over mijn benen en droeg ik broeken om vooral geen aandacht op mijn benen te vestigen. Laarzen passen lukte niet, als ik presentaties moest geven of op feestjes stond probeerde ik mijn benen te verbergen, mijn benen voelden zich dagelijks zwaar, moe en verkrampt aan en regelmatig vroeg ik me af waarom ik ondanks mijn sportiviteit en gezonde eten op één plek aan bleef komen. Een pijnvrij bestaan, een enorme verbetering van mijn levenskwaliteit en een tweede kans om te kunnen genieten van het leven – dat zijn de cadeaus die ik heb gekregen door deze operaties te ondergaan.

De opluchting en dankbaarheid zijn bijna met geen woorden te beschrijven. Mijn arts heeft mij zeer vakkundig en met toewijding gedurende het hele operatietraject begeleid. Uit zijn werkwijze en aard blijkt dat het belang van zijn patiënten altijd voorop staat, dat hij consistent streeft naar een perfect medisch resultaat en dit ook behaalt.

Kenmerken Lipoedeem

 • Er is (meestal) vanaf de puberteit sprake van toename van het volume van de benen (en eventueel armen) ten opzichte van de rest van het lichaam.
 • Bij gewichtsverlies worden romp, borsten of gezicht wel dunner, maar de benen (armen) niet.
 • Taillemaat is vaak 1 tot 3 maten kleiner dan die van de benen.
 • Benen (en eventueel armen) voelen zwaar en zwabberig aan.
 • Benen (en eventueel armen) zijn pijnlijk bij aanraking of stoten en er treden makkelijk blauwe plekken op.
 • Cellulitebeeld (sinaasappelhuid).
 • Handen en voeten zijn niet dik (tenzij er bijkomend lymfoedeem optreedt), het lipoedeem houdt boven de enkel op.
 • Door een veranderend looppatroon kunnen op den duur knieklachten ontstaan.
 • Doordat bewegen moeilijker gaat en afvallen geen zin lijkt te hebben, kan vaak in tweede instantie overgewicht ontstaan.

Ernst en beloop van Lipoedeem

Lipoedeem komt voor in verschillende gradaties en het verloop is niet bij iedereen hetzelfde. De ene patiënt ontwikkelt een gering lipoedeem zonder pijnklachten en bewegingsbeperking en dit blijft het hele leven zo. Bij een andere patiënt kan er sprake zijn van een ernstig stadium, waarin ernstige pijnklachten en bewegingsbeperking ontstaan. Het kan een geleidelijk proces zijn, maar het kan ook met plotselinge verergeringen en perioden van rust gepaard gaan.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor Lipoedeem

 • Begeleiding door een diëtiste om gewichtstoename en gewichtsschommelingen te voorkomen; het is helaas zo dat wat er bij het weefsel dat door lipoedeem is getroffen aan gewicht bijkomt, er nauwelijks meer af gaat. Met name een koolhydraat-arm dieet (geen snelle suikers binnenkrijgen) wordt aanbevolen.
 • Het in stand houden van (dagelijkse) lichaamsbeweging en spierkracht. Individuele begeleiding door een fysiotherapeut middels ‘graded activity’ kan hierbij nodig zijn.
 • Ondersteuning van de afvoer van lymfe door middel van therapeutische elastische kousen, manuele lymfedrainage en pneumatische compressietherapie. Dit kan volume, pijnklachten en progressie van de aandoening verminderen en wordt door zowel fysiotherapeuten als huidtherapeuten gedaan. Ook ademhalingsoefeningen kunnen de lymfestroming en afvoer verbeteren:
 • Lipoedeem kan mentaal zwaar belastend zijn, denk hierbij aan de gevolgen van de (jarenlange) pijnklachten, bewegingsbeperkingen of het leven met disproportionele lichaamsverhoudingen. In dergelijke gevallen kan begeleiding door een coach of psycholoog raadzaam zijn.
 • Chirurgische behandeling in de vorm van liposuctie onder plaatselijke verdoving met tumescente vloeistof, ofwel tumescente liposuctie.

Lipoedeem voedingsplan

Uw voeding aanpassen kan essentieel zijn bij de behandeling van lipoedeem. 

Als uw voedingspatroon niet wordt aangepast kan dat de conditie van het lipoedeem mede verergeren. In dit speciaal ontwikkelde plan vindt u een stappenplan PLUS achtergronden over lipoedeem en het belang van bepaalde aanpassingen.

PDF 19 pagina’s.

lipoedeem, lipoedeem voedingsplan, lipoedeem handleiding, lipoedeem tips, liepoedeem tricks, lipoedeem protocol, lipoedeem behandeling

Tumescente Liposuctie bij Lipoedeem

Wilt u op een veilige en cosmetisch verantwoorde wijze uw afwijkende vet gelijkmatig weg laten halen, zonder beschadiging van uw bindweefsel, bloedvaten, zenuwtakjes, lymfevaatjes en de huid? Dan zijn tumescente liposuctie, de juiste materialen en een ervaren behandelaar noodzakelijk.

Resculpt Clinic

Door middel van tumescente liposculptuur, liposuctie onder plaatselijke verdoving, kunnen we een groot deel van het (afwijkende) vetweefsel permanent verwijderen en daarmee het vetvolume doen afnemen en de pijn- en vermoeidheidsklachten vrijwel altijd doen verminderen.

Bij deze vorm van liposuctie wordt een grote hoeveelheid vloeistof met verdoving in het vetweefsel gespoten. Zo wordt het vetweefsel week en blijven de andere structuren gespaard. Een roesje of algehele narcose is bij deze behandeling niet nodig en verhoogt de kans op complicaties. Voor een optimaal resultaat moet u tijdens de behandeling bovendien kunnen bewegen en zelfs kunnen staan. Indien gewenst kunt u wel een rustgevend tabletje krijgen.

Het verwijderen van vet bij patiënten met lipoedeem door middel van een ‘gewone’ of conventionele liposuctie wordt volgens de landelijke richtlijn lipoedeem afgeraden. Lees hier verdere uitleg over de tumenscente liposuctie-ingreep.

Beperkingen

Er is een restrictie aan de hoeveelheid tumescente vloeistof die per behandeling kan worden ingespoten. Dat geeft een begrenzing aan het gebied dat per keer kan worden behandeld. In de praktijk betekent dit, dat bovenbenen bijna altijd in 3 sessies (2 benen tegelijk) behandeld moeten worden. Onderbenen kunnen in 1 sessie behandeld worden. Ervaring leert echter, dat de beperking van de hoeveelheid vloeistof in de praktijk zelden een probleem is. Het behandelen van een groter gebied is vaak niet wenselijk, omdat de ingreep dan te lang duurt en het herstel zwaarder wordt.

Resultaat

Afhankelijk van de hoeveelheid vet dat weggehaald wordt, is het resultaat al direct zichtbaar na de behandeling. Dit resultaat is blijvend: het vet dat weg is, blijft weg. Hoewel een groot deel van het afwijkende weefsel wordt verwijderd, kunnen we echter niet alles weghalen. Zo moet er bijvoorbeeld altijd vetweefsel tussen de huid en de onderliggende spieren zitten. Dit resterende vet blijft zich gedragen als lipoedeem, maar uw lipoedeem zal nooit meer zo erg worden als voor de behandeling.

Wel is het zaak om niet aan te komen, zodat u tientallen jaren profijt heeft van de behandeling. Gelukkig gaat bewegen makkelijker na afname van het vet en de pijnklachten, waardoor de motivatie toeneemt en verdere gewichtsvermindering makkelijker gaat.

Risico’s en richtlijnen

Bij ReSculpt Clinic werken de artsen volgens de de landelijke richtlijnen en veldnormen. Zo ook voor lipoedeem. De landelijke richtlijn lipoedeem vindt u bij de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie.

Tumescente liposuctie valt niet onder verzekerde zorg en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, ondanks dat de aandoening lipoedeem wel degelijk als een ziekte erkend is.