• Lipoedeem herkennen; de klachten en symptomen

  Lipoedeem klachten en symptomen zijn moeilijk te herkennen en worden vaak verward met obesitas en cellulite.

Hoe kun je Lipoedeem herkennen?

Lipoedeem klachten en symptomen zijn moeilijk te herkennen. Lipoedeem herkennen doe je vooral door overtollig vet en de afwijkende verdeling van het vet. Deze vetverdeling vindt meestal plaats vanaf de heupen en dijen. Hierdoor ontstaat er een disproportie tussen de onderste ledematen en het bovenlichaam. Lipoedeem kan zorgen voor zowel fysieke als emotionele klachten.

ReSculpt Clinic is hét Lipoedeem expertisecentrum in Nederland

Resculpt Clinic

Lipoedeem herkennen

Lipoedeem herkennen is moeilijk en complex. Kun je de volgende vragen beantwoorden met ‘ja’, dan kunnen je klachten passen bij de aandoening ‘lipoedeem’.

 • Zijn je benen dik, maar je taille en voeten slank?
 • Voelt je huid bobbelig en oneffen aan?
 • Is aanraking van je huid vaak gevoelig of pijnlijk?
 • Heb je snel blauwe plekken aan je benen?

Heb ik lipoedeem?
De diagnose van lipoedeem is zonder tussenkomst van een specialist, niet met zekerheid te beantwoorden. ReSculpt Clinic is gespecialiseerd in de behandeling van Lipoedeem waardoor onze artsen de diagnose lipoedeem bij jou kunnen vaststellen.

Wil je meer zekerheid? Dan kun je onze ‘heb ik lipoedeem’ test doen. Deze online test geeft je duidelijke antwoorden en kan je vraag helpen beantwoorden.
Doe de online test ‘Heb ik Lipoedeem?’ →

lipoedeem, lipoedeem herkennen, lipoedeem klachten, lipoedeem klachten, lipoedeem symptomen

Lipoedeem klachten en symptomen

Lipoedeem klachten en symptomen zijn vaak moeilijk te herkennen. Het is een ernstige chronische aandoening waarbij er sprake is van afwijkende vet groei en vetverdeling.

Deze toename in vet volume vindt meestal plaats vanaf de heupen en dijen tot aan de enkels. Hierdoor ontstaat er een disproportie tussen de onderste ledematen en het bovenlichaam. Lipoedeem kan zorgen voor zowel fysieke als emotionele symptomen.

lipoedeem herkennen, lipoedeem stadia, lipoedeem fasen, lipoedeem behandeling, lipoedeem benen

Hoe herken je lipoedeem precies?

Lipoedeem is moeilijk te herkennen en wordt vaak verward met obesitas of Cellulite. Bij lipoedeem kan het boven en onderlichaam wel met twee of drie kledingmaten verschillen. Lipoedeem is een veel voorkomende aandoening onder zowel mannen als vrouwen over de hele wereld. Een op de tien vrouwen heeft te maken met Lipoedeem klachten.

Veel mensen die lijden aan lipoedeem merken dat de aanraking van de huid gevoelig is en lopen snel blauwe plekken op. Er is sprake zijn van krachtsverlies in de armen en benen waarbij deze pijnlijk zwaar voelen. Vaak gaat lipoedeem gepaard met overgewicht, minder goede conditie en vermoeidheidsklachten.

Lipoedeem klachten

 • Vermoeide benen
 • Overgewicht
 • Pijn bij aanraking
 • Krachtverlies
 • Snel blauwe plekken

Wat is het verschil tussen Lipoedeem, Cellulitis en Obesitas?

Er ontstaat vaak verwarring over het verschil tussen Lipoedeem, Cellulitis en Obesitas. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En hoe herken je de verschillen?

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij er een onjuiste vetcel opbouw in de benen, dijen en billen optreedt. Het ontstaan van lipoedeem gebeurt rond of na de puberteit en is een medisch probleem. De huid bij lipoedeem ziet er uit als een sinaasappelhuid, net als bij cellulitis. Het verschil is dat bij lipoedeem pijnlijk aanvoelt bij aanraking en er snel blauwe plekken ontstaan. Dit is bij cellulitis niet het geval. Lipoedeem moet multidisciplinair worden behandeld.

Cellulitis

Cellulitis is een infectie van het bindweefsel veroorzaakt door bacteriën. Het is dus ook een medische aandoening, maar de cellulitis behandeling is anders dan de behandeling van lipoedeem. Bij beiden is er sprake van sinaasappelhuid of putjes in de huid. De ontstekingen moeten door een behandeling van een medisch specialist (of arts) worden verholpen.

Cellulite

Cellulite is een cosmetische aandoening. Bij cellulite worden de bindweefselstrengen in het onderhuids bindweefsel als kleine touwtjes naar beneden getrokken. Dit zorgt voor de “sinaasappelhuid”. Zodra het vet volume toeneemt kan deze bobbelige structuur verergeren. Cellulite is makkelijk te behandelen.

Wil je meer informatie over de behandeling van cellulite? Lees dan verder op onze pagina Cellulite behandeling met Cellfina, voor een langdurig resultaat.

Obesitas

De term obesitas wordt genoemd als je BMI hoger of gelijk is aan 30. Verwante termen voor obesitas zijn zwaarlijvigheid of overgewicht. De huid van de billen, dijen en benen lijkt op de huid bij cellulitis en lipoedeem. Het verschil tussen obesitas en lipoedeem is dat de huid bij obesitas niet pijnlijk aanvoelt en de vetverdeling over gehele lichaam plaats vindt. Obesitas en lipoedeem hebben wel gemeen dat het allebei chronische ziekten zijn. Voor beide aandoeningen geldt dat ze de juiste behandeling en therapie voor nodig hebben.

Wilt je weten of je Lipoedeem hebt? Doe dan onze online test en kom erachter.

lipoedeem, lipoedeem herkennen, lipoedeem klachten, lipoedeem oorzaak, cellulitus, cellulite, obesitas, resculpt clinic

Wat is lipoedeem?

Bij lipoedeem ontstaat er een zwelling van onderhuids vetweefsel, waardoor het volume toe neemt. Lipoedeem komt alleen voor bij vrouwen. De precieze oorzaak van deze aandoening wordt nog steeds onderzocht, maar erfelijke aanleg, hormoonhuishouding, afwijkingen van bloedvaten en lymfevaatjes op niveau van vetcel complex en inflammatie spelen zeker een rol.

Om de vraag: “heb ik lipoedeem?” goed te kunnen beantwoorden is een bezoek aan één van de medisch specialisten van ReSculpt Clinic noodzakelijk. De behandelend arts kan dan vaststellen of je klachten en lichamelijke kenmerken bij lipoedeem passen.

Meer informatie vind je op onze informatiepagina over deze aandoening. Lees hier meer over wat is lipoedeem →

lipoedeem herkennen, lipoedeem vetcellen, lipoedeem behandeling, lipoedeem vetcellen, lipoedeem oorzaak

Lipoedeem oorzaak – wanneer begint lipoedeem?

De oorzaak van Lipoedeem is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Het ontstaan van Lipoedeem begint meestal tijdens of kort na de puberteit. Sommige vrouwen krijgen klachten rond de zwangerschap of zelf pas bij het begin van de menopauze.

Hoewel lipoedeem momenteel niet gezien wordt als een erfelijke aandoening, suggereert de familiale aard van de aandoening dat lipoedeem erfelijke factoren kan aantonen.

Wil je meer weten wat de oorzaak van de aandoening lipoedeem is?
Kijk dan op onze pagina Lipoedeem oorzaak →

Kenmerken van Lipoedeem

Lipoedeem is een ander woord voor vetophoping of vetzwelling. Mensen met Lipoedeem krijgen zwelling van benen, maar ook billen, armen en buik kunnen hierbij betrokken zijn. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrische verdeling van het vet over je benen en / of armen, maar je handen, voeten, romp en gezicht worden niet dik.

De huid kan eruitzien als een sinaasappelhuid en pijnlijk of gevoelig zijn bij aanraking, druk of als je je stoot. Lipoedeem zorgt daarnaast dat je sneller blauwe plekken krijgt en benen zwaar en moe aanvoelen.

Lymfoedeem en dikke benen

Een andere reden voor dikke benen is lymfoedeem. Dit is een aandoening aan het lymfatisch systeem en zorgt voor de ophoping van vocht en eiwitten in de benen. Hierdoor kunnen je benen ook dikker worden. Deze aandoening komt niet altijd aan beide benen voor en is dus niet altijd symmetrisch.

De artsen van ReSculpt Clinic kunnen het onderscheid met lipoedeem goed voor je maken. Overigens is er bij lipoedeem op microscopisch niveau altijd sprake van lymfoedeem.

lipoedeem herkennen, lipoedeem armen, lipoedeem behandeling, resculpt clinic
lipoedeem benen, vetophoping benen, lipoedeem oorzaak

Lagere kwaliteit van leven door lipoedeem

Mensen met deze aandoening hebben vaak ernstige klachten en ervaren een lagere kwaliteit van leven. Dit betreft lichamelijk, emotioneel en sociaal functioneren. Lipoedeem is een chronische aandoening en kan een groot effect op het leven en de geestelijke gezondheid van mensen met deze aandoening.

De kwaliteit van leven kan worden beïnvloed door een verminderd lichamelijk functioneren en bijbehorende aandoeningen zoals obesitas en secundair lymfoedeem.

Wil je meer informatie over wat Lipoedeem precies inhoudt?
Lees dan verder op de Lipoedeem informatie pagina →

Fysieke klachten bij lipoedeem

Lipoedeem brengt naast mentale klachten ook fysieke klachten met zich mee. Vaak is het een opeenstapeling van factoren. Het lipoedeem in de benen zorgt voor een zwaar gevoel in de benen. Door ophoping van vet aan de binnenkant van de knieën verandert het looppatroon waardoor op den duur knieklachten kunnen ontstaan.

De meest voorkomende fysieke klachten bij lipoedeem zijn:

 • Vermoeide benen
 • Beperking in bewegingsvrijheid
 • Ledematen voelen zwaar en zwabberig aan
 • Benen en/of armen zijn pijnlijk bij aanraking, druk of stoten
 • Er treden snel blauwe plekken op

Mentale klachten bij lipoedeem

Lipoedeem heeft een enorm effect op het leven van patiënten op zowel fysiek als mentaal vlak. De meeste mentale symptomen bij lipoedeem zijn onder andere:

 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Laag zelfbeeld
 • Depressie
 • Sociale stoornissen
 • Laag libido

Herken je een van deze klachten en wil je weten of je lipoedeem hebt?
Doe dan de lipoedeem online zelftest →

Belang van een lipoedeem behandeling

Heb je het vermoeden dat je Lipoedeem klachten hebt? Het is van groot belang om op tijd te weten of je Lipoedeem hebt. Indien Lipoedeem niet wordt behandeld, kan dit leiden tot infecties, vertraagde wondgenezing, bewegingsbeperking en lymfoedeem. Maar ook kunnen er problemen ontstaan zoals:

Problemen en klachten bij lipoedeem

 • Obesitas
 • Snellere progressie van het lipoedeem
 • Ontwikkeling van littekenachtig weefsel
 • Verharde huid in de benen
 • Achteruitgang mentale gezondheid

De medische specialisten van ReSculpt Clinic; Dr. Hajo Bruining en Dr. Jonathan Kadouch zijn beide gespecialiseerd op het vlak van Lipoedeem en kunnen je hierbij helpen. Door hun kennis en expertise begeleiden ze je in het gehele proces.

lipoedeem herkennen, lipoedeem klachten, lipoedeem behandeling, resculpt clinic

Behandelingen van Lipoedeem

ReSculpt Clinic is het Nederlandse expertisecentrum voor vet behandelingen! De behandeling van Lipoedeem is een van onze speerpunten.

Wij behandelen Lipoedeem door met tumescente liposuctie zoveel mogelijk van het afwijkende lipoedeem weefsel te verwijderen, waarbij we zeker ook rekening houden met het cosmetische plaatje.

Speciale Lipoedeem behandeling

Door deze speciale lipoedeem behandeling wordt het volume minder, verdwijnen bijna altijd de pijnklachten van het lipoedeem en passen je benen (en andere door lipoedeem aangedane locaties) weer beter bij je lijf. Letterlijk lekkerder in je vel.

Hoe dat gaat kun je in het volgende filmpje terug zien.

Wil je meer informatie over de Lipoedeem behandeling?
Lees dan verder op de pagina Lipoedeem →

Veelgestelde vragen – Lipoedeem klachten en symptomen

Over de precieze oorzaak van de aandoening lipoedeem is nog niet alles bekend. Er kunnen verschillende factoren invloed hebben. Waarschijnlijk spelen vrouwelijke hormonen een rol omdat lipoedeem zich vaak ontwikkeld tijdens of net na de puberteit en alleen bij vrouwen.

Ook zijn er factoren op het niveau van kleine bloed-en lymfevaatjes in het aangedane lipoedeem vetweefsel. Daarnaast speelt laaggradige ontsteking (low grade inflammation) een rol.

Lees hier meer over de oorzaak van lipoedeem →

Mensen die lijden aan lipoedeem hebben vaak meer ophoping van vet aan de dijen en onderbenen, ook verschillen de enkels en voeten qua dikte. Daarnaast is de aanraking van de huid gevoelig en loop je sneller blauwe plekken op. Vaak is er krachtverlies in de armen en benen. Ook voelen de ledematen pijnlijk zwaar.

Typisch is dat je bij gewichtsverlies dit makkelijk ziet in het gezicht, de borsten en romp, terwijl het volume van de benen (en eventueel armen) niet of nauwelijks afneemt.

Heb ik lipoedeem? Doe direct de Lipoedeem zelftest en krijg direct een uitkomst →

Lipoedeem is een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel. Het is een chronische ziekte die helaas niet vanzelf geneest. Lipoedeem moet multidisciplinair worden benaderd.

Dit houdt in dat, voor een optimaal resultaat, meerdere aspecten van het lipoedeem moeten worden aangepakt. Liposuctie onder plaatselijke verdoving is daar één van. Oedeemtherapie en compressietherapie hebben een zeer belangrijke rol bij de behandeling van het lipoedeem. In de meeste gevallen, mist op de juiste wijze uitgevoerd, verminderd het de pijnklachten en het zware gevoel. Vaak neemt de omvang van het weefsel ook wat af. Dit is het gevolg van het verbeteren van de vocht en lymfeafvoer, het verminderen van de inflammatie en verbeteren van de doorbloeding. Het is waarschijnlijk dat deze therapie, mits langdurig wordt volgehouden, de verergering van het lipoedeem vertraagd.

Een stabiel gewicht en op lipoedeem toegepaste voeding is belangrijk. Een diëtist kan je hierbij ondersteunen. Ook kun je veel informatie halen uit ons voedingsplan. Wat er bij het lipoedeem weefsel aan volume bij komt, gaat er moeilijk weer af. Een koolhydraatarme voeding wordt tegenwoordig vaak geadviseerd.

Adequate oedeemtherapie ondersteunt de functie van het lymfatisch weefsel, kan pijnklachten verminderen. Het kan ook de voortgang van het lipoedeem remmen.

Meer informatie vind je op de lipoedeem dieet pagina →

Lipoedeem informatie- en kennismakingsgesprek

Wil je meer informatie over de lipoedeem behandeling en weten wat voor jou de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met één van onze medische specialisten.

Voor het consult nemen wij ruim de tijd om te analyseren of je klachten en bouw bij lipoedeem horen. In dit gesprek vragen we gestructureerd je klachten uit en krijg je de nodige uitleg over de aandoeningen en welke leefregels belangrijk zijn. Samen bepalen we wat voor jou de beste manier is om lipoedeem te behandelen.

Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met ReSculpt Clinic via telefoonnummer: 085 1305869 of via het contactformulier op onze website.

Maak nu een afspraak

X