• Lipoedeem oorzaak - niet geheel ontrafeld

    Wil je de oorzaak weten van lipoedeem? ReSculpt Clinic helpt je!

Lipoedeem oorzaak – niet geheel ontrafeld

De oorzaak van lipoedeem is niet geheel duidelijk. De aandoening wordt nauwelijks beïnvloed door gewichtsvermindering. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen.

ReSculpt Clinic heeft in de behandeling van lipoedeem oog voor alle aspecten van deze aandoening. Voor een optimaal resultaat is het namelijk belangrijk om alle factoren in kaart te brengen en lipoedeem multidisciplinair te behandelen.

Het ontstaan van lipoedeem en het ziektebeeld is gecompliceerd en heeft meerdere factoren. Er is nog veel onduidelijkheid over de precieze oorzaak van deze aandoening. Resculpt Clinic kan je helpen met een behandeling op maat.

Wil je de oorzaak weten van lipoedeem? ReSculpt Clinic helpt je!

Resculpt Clinic

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij er een stoornis in de aanmaak en groei van de vetcellen op specifieke plaatsen in het lichaam. Vaak spelen erfelijke factoren ook een rol bij Lipoedeem. Dikke benen zijn dus niet altijd zomaar dikke benen; het kunnen lipoedeem benen zijn.

Het is een aandoening waarbij de toename van vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is. Hierdoor ontstaan vetophopingen op plekken zoals de benen en armen. De handen, enkels en voeten worden niet dikker.

Deze ongelijke verdeling van de vetcellen kan klachten veroorzaken. Denk daarbij aan pijnlijke, vermoeide en een zwaar gevoel in de benen, maar ook kunnen er gemakkelijk blauwe plekken ontstaan.

Lipoedeem – Hormonale veranderingen

Het bijzondere aan lipoedeem is, dat het vrijwel alleen voorkomt bij vrouwen en meisjes. Ongeveer 10% van de vrouwen krijgt te maken met deze aandoening. Vaak gebeurt dit, in een periode waarbij de hormoonhuishouding veranderen, zoals de pubertijd, een zwangerschap of tijdens de menopauze.

wat is lipoedeem, lipoedeem wat is dat, resculpt clinic,

Geen duidelijke oorzaak van Lipoedeem

De oorzaak van lipoedeem is nog niet geheel duidelijk. Er zijn veel verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening. Een deel van de oorzaak van lipoedeem ligt op het gebied van erfelijkheid maar ook hormonen en receptoren kunnen zorgen dat je lipoedeem krijgt.

Het ontstaan van lipoedeem is niet precies bekend, maar genetische factoren spelen mede een rol in het ontstaan. Wanneer je lipoedeem krijgt, kan je daar zelf niets aan doen. En het lastige is, dat de vetophopingen ook met gezond eten en sporten niet meer weggaan.

ReSculpt Clinic biedt deskundige hulp bij het aanpakken van de oorzaken van lipoedeem door middel van een brede aanpak. In deze aanpak staat jouw gezondheid centraal. Zo kan je een speciaal lipoedeem dieet (of eigenlijk voedingsplan) volgen en zijn er medische behandelingen beschikbaar.

Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten of bezoek onze informatie pagina over lipoedeem.

lipoedeem herkennen, lipoedeem vetcellen, lipoedeem behandeling, lipoedeem vetcellen, lipoedeem oorzaak

Lipoedeem klachten

De klachten die patiënten met lipoedeem hebben zijn heel verschillend. Op de dijen, onderbenen, heupen, bovenbenen, binnenkant van de knieën en de armen ontstaan van plaatselijke vetophopingen. Bovendien kunnen deze vetophopingen op heupen en dijen pijnklachten geven of de benen snel vermoeid doen raken.

De ledematen nemen vaak in omvang toe. Hierdoor kan een verschil van 2 tot 3 kledingmaten ontstaan tussen je boven- en onderlichaam. Lipoedeem ontstaat aan beide zijden van het lichaam in redelijk gelijke mate, dus symmetrisch.

Als gevolg van de plaatselijke vetophoping op de heupen, kan op je zij liggen lastig, pijnlijk of gevoelig zijn.

Door de lipoedeem kunnen de bovenbenen vermoeid en gevoelig zijn. Ook krachtverlies in armen en benen behoort tot de klachten die passen bij lipoedeem. Staan en zitten kan naar verloop van tijd zwaar, vermoeiend en pijnlijk worden.

Andere lipoedeem symptomen

Naast dat het weefsel gevoelig is, kunnen blauwe plekken sneller ontstaan. De huid is vaak bobbelig van structuur. Verder is een kenmerkend symptoom van lipoedeem, dat er geen gezwollen voeten en dikke enkels ontstaan. Ook de handen en polsen krijgen niet te maken met ophopingen van vet.

Mensen met lipoedeem kunnen ook gewichtsproblemen krijgen. Er zijn een aantal oorzaken die direct gerelateerd zijn aan het lipoedeem. Ook kan het een resultaat zijn van een verkeerd voedingspatroon en te weinig bewegen.

Als je door moeilijker bewegen ten gevolge van lipoedeem minder calorieën verbrandt en dezelfde intake houdt, neem je in gewicht toe. Wanneer je niet weet dat de groei van de benen gerelateerd is aan lipoedeem, terwijl je merkt dat afvallen geen invloed heeft op de omvang van je benen, kan je de motivatie om gewicht te verliezen kwijt raken.

Lipoedeem benen – vetophoping benen

Bij mensen met lipoedeem worden veel vaker knieklachten gezien. Dit zou het gevolg kunnen zijn van een veranderde stand van de benen. Door volumetoename van vetophoping tussen de benen (dijen) moeten de benen verder uit elkaar worden gezet. Zo ontstaat een veranderd looppatroon en een veranderde belasting van het kniegewricht.

Een andere denkbare oorzaak van het vaker voorkomen van knieklachten is de laaggradige ontsteking in het lipoedeem benen weefsel wat een beschadiging geeft van het kniegewricht.
Door het toegenomen vet volume aan de binnenzijde van de bovenbenen schuren de benen langs elkaar. Dit is vervelend en er kunnen zelfs huidklachten ontstaan.

Daarnaast kunnen er ook mentale klachten ontstaan, die naar verloop van tijd kunnen verergeren. Maatschappelijke isolatie, onzekerheid en psychosociale klachten komen helaas vaak voor.

Wil je meer weten hoe je Lipoedeem kunt herkennen?
Lees dan verder op de pagina Lipoedeem herkennen – klachten en symptomen →

lipoedeem benen, vetophoping benen, lipoedeem oorzaak

Kan lipoedeem verergeren?

Ja, lipoedeem kan zeker verergeren. Wanneer en bij wie en in welke mate is niet altijd goed te voorspellen. Factoren als langdurige immobiliteit door ziekte, zwangerschappen en menopauze kunnen momenten zijn dat het lipoedeem verergert.

In een verder gevorderd stadium worden de vetcellen steeds voller en stugger, hoopt zich meer lymfevocht op met eiwitneerslag en toename van de laaggradige ontsteking, waardoor de vetcellen weer sneller zullen groeien.

ReSculpt Clinic heeft een oplossing voor deze chronische ziekte.
Maak nu een afspraak voor een consult →

Is lipoedeem te genezen?

Nee, Lipoedeem is helaas niet te genezen. Lipoedeem is een moeilijk behandelbare aandoening maar in het beginstadium kun je op bepaalde manieren nog zelf invloed uitoefenen op het verloop van deze ziekte.

Het belangrijkste hierbij is een gezonde levensstijl. Genoeg bewegen en gezond eten zorgt ervoor dat de meeste mensen hun gewicht vrij stabiel kunnen houden. Toename van lichaamsgewicht geeft niet alleen groei van het normale vetweefsel, maar ook van het lipoedeem vetweefsel.

Het lastige is, dat bij gewichtsverlies het lipoedeem vet niet of nauwelijks meer verdwijnt. Soms kan het raadzaam zijn om af te vallen. Door voldoende te sporten en blijven bewegen versterkt je daarnaast je spieren.

Resculpt Clinic ontwikkelde een speciaal lipoedeem dieet dat hierbij kan helpen. Dit dieet of eigenlijk voedingsplan is gericht op optimale ondersteuning van je lichaam, wanneer je lijdt aan lipoedeem.

lipoedeem voedingsplan, lipoedeem dieet, lipoedeem oorzaak, lipoedeem genezen

Oedeemtherapie bij Lipoedeem

Oedeemtherapie bij een huidtherapeut of fysiotherapeut helpt het lymfevocht met eiwitten en ontstekingsachtige stoffen af te voeren. Hiermee worden de meeste pijnklachten vaak minder en neemt het volume wat af. Hierdoor voelen de benen weer wat prettigere en minder zwaar aan en kan je weer makkelijker bewegen.

Doordat het de laaggradige ontsteking en eiwitneerslag in het weefsel verminderd is het zeer denkbaar dat ook de progressie van de ziekte hiermee wordt geremd. Oedeemtherapie kan bestaan uit LPG endermologie, manuele lymfedrainage, IPC (intermitterende pneumatische compressietherapie) en het aanmeten van compressiekleding (panty, compressie kousen)

ReSculpt Clinic werkt samen met verschillende oedeemtherapeuten, wil je meer informatie neem dan contact op met een van onze medische specialisten →

Lipoedeem behandeling bij ReSculpt Clinic

Een van de meest doeltreffende behandelingen is de lipoedeem behandeling van ReSculpt Clinic door middel van tumescente liposuctie. ReSculpt Clinic is de specialist op het gebied van tumescente liposuctie.

Bij tumescente liposuctie wordt een groot deel van het (afwijkende) vetweefsel verwijderd. Zo neemt het vet volume af en kunnen de klachten sterk verminderen. Pijn neem (vaak enorm) af, evenals het volume.

Hierdoor kan je weer beter en prettiger bewegen en daardoor makkelijker gewicht verliezen. Kleding zal weer beter passen en je zal weer lekkerder in je vel zitten omdat boven en onderlichaam weer beter bij elkaar passen. Knieklachten wordt ook vaak minder.

Het resultaat is blijvend en het lipoedeem zal nooit meer zo erg worden als voor de behandeling.

Lees hier verder over de behandeling van lipoedeem op de lipoedeem behandeling pagina →

lipoedeem behandeling, lipoedeem oorzaak, lipoedeem oplossing, resculpt clinic

Lipoedeem test

Wil je weten of je lipoedeem hebt? Of komt lipoedeem in jouw familie voor en heb je klachten? Doe onze lipoedeemtest!

Voor specialistisch advies, kun je contact opnemen met onze specialisten.

Lipoedeem ervaring

Resculpt Clinic heeft mij deskundig geadviseerd over mijn beginnende lipoedeem. Ik vond het fijn om zelf nog iets te kunnen doen aan de oorzaak van mijn lipoedeem met het speciaal ontwikkelde lipoedeem dieet / lipoedeem voedingsplan →

Veelgestelde vragen over de oorzaak van lipoedeem

Omdat lipoedeem vrijwel alleen voorkomt bij vrouwen en meisjes, spelen vrouwelijke genen en / of vrouwelijke hormonenen en/of receptoren waarschijnlijk een belangrijke rol in het onstaan van lipoedeem. Lipoedeem kan beginnen vanaf de de puberteit, soms pas duidelijke worden na zwangerschap of menopauze.

Lipoedeem kan niet worden genezen, maar is wel goed te behandelen. Oedeemtherapie bij lipoedeem is een belangrijke conservatieve behandeling. Een stabiel gewicht, gezonde voeding en regelmatig sporten en bewegen helpen lipoedeem onder controle te houden.
Door liposuctie onder plaatselijke verdoving kan het vetweefsel worden verwijderd. Daarna is het belangrijk om het gewicht constant te houden om nieuwe toename van het lipoedeem te voorkomen. Wat weg is is weg, dus dat is altijd winst.

Lipoedeem benen zijn te herkennen aan toename van het volume door de vetophopingen. De ledematen kunnen hierdoor zwaar en vermoeid aanvoelen. Vaak is er ook een verschil van twee of drie kledingmaten tussen het boven- en onderlichaam.
In ernstige gevallen zijn de lipoedeem benen zeer hobbelig en de vetlaag voelt vaak vaster aan dan die van het normale weefsel (buik/flanken). Aanraking, druk of stoten vaak is gevoelig of zelfs pijnlijk. Lipoedeem kan je terugzien in de familie bij vrouwen van zowel vaders als moeders kant.

De oorzaak van dikke bovenbenen zou lipoedeem kunnen zijn. Dit is niet hetzelfde als obesitas, alhoewel de aandoeningen wel met elkaar te maken kunnen hebben. Lipoedeem benen zijn vaak pijnlijk, voelen vermoeid aan en krijgen snel blauwe plekken.

Meer informatie over Lipoedeem

Wil je meer weten over lipoedeem of wat de mogelijkheden zijn om lipoedeem effectief te behandelen?

Meer informatie over lipoedeem →

Maak nu een afspraak

X