• Wat is lipoedeem?

    Lipoedeem is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt. Er is sprake van een zeer ongelijkmatige verdeling van het vetweefsel over het lichaam. Lipoedeem kan pijnlijk zijn en je bewegingsvrijheid beperken.

Wat is Lipoedeem?

Wanneer je lipoedeem hebt ontstaan er ophopingen van vet aan de benen en armen. In verhouding tot de rest van je lichaam kunnen de armen en benen kunnen extreem dik worden. 

Sommige vrouwen kunnen naast het lipoedeem ook last krijgen van lymfoedeem. Dit zijn vochtophopingen onder de huid.  

Zoek je antwoord op de vraag: wat is lipoedeem? Lees dan snel verder.

ReSculpt Clinic is hét Lipoedeem expertisecentrum in Nederland

Resculpt Clinic

Lipoedeem wat is dat?

Lipoedeem wat is dat? Deze vraag wordt vaak gesteld. Lipoedeem betekent letterlijk vetzwelling. Het is een chronische aandoening en ontstaat meestal alleen bij vrouwen.

We zien vrijwel altijd dat er een ongelijkmatige vetverdeling is. Het boven en onderlichaam kunnen een aantal kledingmaten met elkaar verschillen. Ook zien we een verschil tussen enkels en voeten.

Bij lipoedeem kunnen er geen putjes en deukjes in de huid drukken, die langer zichtbaar blijven. Dit In tegenstelling tot lymfoedeem. Wanneer er sprake is van lipoedeem zal huid een bobbelige structuur hebben. De huid is pijnlijk bij aanraking en de benen kunnen zwaar aanvoelen.

Wil je meer algemene informatie over deze aandoening? Bekijk dan onze informatiepagina over lipoedeem →

wat is lipoedeem, lipoedeem wat is dat, lipoedeem, resculpt clinic

Wat zijn de kenmerken van Lipoedeem?

De ophoping van vet komt vooral voor op heupen en dijen. Eveneens zien we deze vetophopingen ook aan de binnenkant van je knieën en onderbenen.

Daarnaast kun je ook klachten hebben aan je armen. Kenmerkend is dat hand en voetruggen geen vetophoping laten zien.

Je onderbenen kunnen dus extreem dik zijn, terwijl je voet slank en normaal oogt. Ook je handen blijven vaak onaangedaan. Dit zijn tekenende kenmerken van de aandoening lipoedeem.

lipoedeem, lipoedeem herkennen, lipoedeem klachten, lipoedeem klachten, lipoedeem symptomen

Symptomen van lipoedeem

Lipoedeem bestaat voornamelijk uit ophoping van vet en kent verschillende symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • (Zeer) dikke en opgezwollen benen en armen
  • Pijn bij aanraking of stoten
  • Snel blauwe plekken krijgen
  • Knie- en gewrichtsklachten

In het dagelijks leven nemen pijn en zwelling toe wanneer het warm is of bij lichamelijke activiteiten. Tevens hebben mensen met lipoedeem vaak last van bindweefselzwakte, een verstoorde oestrogeenbalans en subklinische of laaggradige ontstekingen.

Wil je meer weten over hoe je lipoedeem kunt herkennen, en wat de klachten en symptomen zijn?
Lees dan verder op onze pagina over lipoedeem herkennen →

Hoe ontstaat lipoedeem?

Over het ontstaan van lipoedeem heerst veel onduidelijkheid. De precieze oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Deze chronische aandoening ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit. Er wordt rekening mee gehouden dat vrouwelijke hormonen en erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Wanneer je zwanger bent kunnen de klachten toenemen. Tijdens de menopauze zien we ook dat de aandoening verergert. Dit is een gevolg van een verandering van de hormoonbalans in het lichaam.

Lees hier meer over de oorzaak van lipoedeem →

Dikke benen maar geen obesitas

Dikke benen wil niet zeggen dat er sprake van obesitas. Lipoedeem wordt niet veroorzaakt door teveel eten. De verwachting is dat lipoedeem komt door erfelijke factoren en/of hormonale invloed.

Wanneer je veel aankomt kunnen de klachten wel verergeren. Soms ontstaat obesitas of overgewicht als gevolg van de aandoening. Tijdens de behandeling van lipoedeem bij ReSculpt Clinic is er specifieke aandacht voor voeding.

Lipoedeem voedingsplan

Een goed voedingspatroon is van groot belang en essentieel om de aandoening onder controle te houden. Het kan je hierbij helpen om de nodige kilo’s af te vallen. ReSculpt Clinic heeft een speciaal voedingsplan ontwikkeld voor een optimale behandeling met het beste resultaat.

Wil je meer weten over dit speciale voedingplan of direct starten?
Op de pagina over het lipoedeem dieet vind je meer informatie.

lipoedeem voedingsplan, lipoedeem dieet, lipoedeem oorzaak, lipoedeem genezen

Kwaliteit van leven

Lipoedeem kan je kwaliteit van leven ernstig verminderen. Bewegen is pijnlijk en lijkt vaak niet te leiden tot een afname van de klachten. Daarnaast stuiten vrouwen vaak op onbegrip vanuit de omgeving. Schuldgevoelens of schaamte kunnen een rol spelen in het uitstellen van de behandeling.

Toch is tijdig ingrijpen, wanneer er klachten ontstaan van belang. Lipoedeem kan vaak succesvol worden behandeld.

Diagnose en behandeling

Voor de diagnose en de behandeling van lipoedeem is een bezoek aan de kliniek nodig. De lipoedeem specialisten van ReSculpt Clinic kunnen vaststellen of je inderdaad lipoedeem hebt. Is er lipoedeem vastgesteld? Dan adviseren we je over de beste behandeling.

Er zijn een aantal mogelijkheden om de aandoening lipoedeem met succes te behandelen.
Denk daarbij aan:

Tumescente liposuctie of liposculpture bij Lipoedeem

Tumescente liposuctie is een specialistische behandeling die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Deze behandeling is zeer effectief en zorgt dat de zwelling sterk verminderd. Het wordt ook wel lipoedeem liposuctie genoemd. ReSculpt Clinic is gespecialiseerd in deze behandeling en helpt je graag met advies en ondersteuning.

Wil je meer weten over mogelijkheden van tumescente liposuctie? Neem dan contact op met ReSculpt Clinic.

Ben je benieuwd naar de kosten voor deze behandeling? Bekijk dan de tarieven pagina →

liposuctie behandeling, video liposuctie, hajo bruining, resculpt clinic

Veelgestelde vragen over Lipoedeem

Het is helaas niet van afstand te bepalen of je lipoedeem hebt. De diagnose kan wel tijdens een consult worden gesteld. Heb je zeer dikke benen en of armen en zijn ze vaak pijnlijk bij aanraking? Dan is het denkbaar dat je lipoedeem hebt, zeker wanneer je bijvoorbeeld ook familieleden hebt met lipoedeem. Doe eventueel hier de Lipoedeem zelftest →

Neem contact met ons op voor de diagnose en voor antwoord op al je vragen.

Er zijn gelukkig een aantal behandelmethodes voor deze aandoening waaronder een speciaal dieet of voedingsplan, fysiotherapie, compressiekleding en liposuctie.

Nee, de liposuctie behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en is niet pijnlijk. Het aanbrengen van de verdoving kan kortstondig gevoelig zijn.

Meer informatie over Lipoedeem

Is je vraag over wat lipoedeem is beantwoord? Of wil je graag meer weten en professioneel advies inwinnen?
Neem dan contact op met ReSculpt Clinic voor de beste behandeling tegen lipoedeem.

Maak nu een afspraak

X