Lipoedeem Awareness juni 2023

In de maand juni besteden we extra aandacht aan de awareness van lipoedeem. Omdat deze ziekte onder maar liefst 10% van de vrouwen voorkomt, ver gestrekte gevolgen heeft en desondanks nog steeds met veel moeite en vertraging wordt gediagnosticeerd. Terwijl het behandelen van lipoedeem kan voorkomen dat de ziekte je leven compleet gaat beheersen.

Presentatie voor de dag van de huidtherapeut 2020

Lipoedeem Awareness maand 2020

Hoewel Lipoedeem vaak voorkomt bij vrouwen, wordt het maar zelden vastgesteld of gediagnostiseerd. Deze aandoening wordt ook wel ‘Painful Fat Syndrome’ genoemd, Lipoedeem betekent vetzwelling of vet- en vochtophoping. Een chronische ophoping van vetweefsel (vooral in de benen en armen) die van links naar rechts voorkomt. Dit wordt nog eens gecombineerd met een neiging tot […]

Steeds meer bewijs dat liposuctie voor lipoedeem de kwaliteit van leven verbeterd

In de Archives of Plastic Surgery verscheen vorig jaar het artikel waarvan u hieronder de engelse samenvatting vindt. De follow up is slechts kort, 4 jaar. Zie het onderste artikel.
Een artikel in The British Journal of Dermatology onderzoek een veel grotere groep met een langere follow up: tumescente liposuctie bij lipoedeem geeft goede lange termijnresultaten.

Lees meer

Webinar MasterClass: Beyond Lipedema

Lipoedeem project, lipedema, lipoedeemGehouden door: Catherine Seo, PhD Co-Director, The Lipedema Project.

Special FREE Masterclass Webinar

Have you felt discouraged…confused…hopeless…dealing with lipedema? Are you ready to go beyond the limitation of lipedema and embrace your BEST life.

During the past few years we have discovered ways to manage and transform lipedema in 5 domains: 1) Physical, 2) Mental/Psychological, 3) Emotional, 4) Spiritual and 5) Social. This MasterClass Webinar covers information about emerging treatment for those with lipedema. There is hope. You are not alone.

WHEN: Saturday June 16, 2018 at 3:00 pm EST

Wat is interessant? Het ketogeen dieet lijkt bij een aantal lipoedeem patienten winst te geven in volume-reductie: ook van het lipoedeem vet!

 

Lipoedeem project, lipedema, lipoedeem

Ons interview voor het Parool: bewust van lipoedeem

Een liposuctie werkt het best

Het lichaam kan onaangenaam verrassen met rare uitwassen. Een ooglid dat op gezette tijden begint te trillen, lokaal haaruitval of een onverklaarbare jeuk. Vandaag: lipoedeem.

Broekmaat 44, taillemaat 38. Bij lipoedeem is een verschil van drie kledingmaten geen uitzondering. De aandoening is chronisch, ontsierend, pijnlijk, beperkend en wordt vaak over het hoofd gezien, zegt dermatoloog Hajo Bruining van Resculpt Clinic.

Bij lipoedeem laten de vetcellen in de benen en soms ook de armen vanaf de puberteit een abnormale groei zien, wat het bewegen moeilijker maakt. De huid kan op den duur ook onregelmatig worden en het doet pijn. “Het is vooral gevoelig bij druk, aanraking en abrupte bewegingen, bijvoorbeeld wanneer je sport. Het kan al pijnlijk zijn als iemand voor de gezelligheid in je been knijpt. Vaak blijft er dan ook een blauwe plek achter, want vrouwen met lipoedeem krijgen makkelijk blauwe plekken.”

Het komt alleen bij vrouwen voor. “Het lijkt erop dat er iets mis is met de verbrandingsmotor van deze vetcellen.” Volgens Bruining wordt lipoedeem vaak niet herkend door de dokter. Vrouwen die zich bij de huisarts melden krijgen het advies meer te bewegen en minder te eten. Afvallen dus, terwijl dat de klachten niet vermindert. Het jojoën verergert de vetzwelling juist, zegt Bruining. “Ik leg het altijd zo uit: het is een soort ventiel op een vetcel. Het gaat er wel in, maar het gaat er niet meer zo makkelijk uit.”

Hij adviseert patiënten toch veel te bewegen. Zwemmen of fietsen, vooral sporten waarbij de armen en benen weinig klappen te verduren krijgen. De diëtist zal aanraden weinig koolhydraten te eten. Omdat patiënten met deze kwaal ook vaak last hebben van lymfevocht in de benen, worden steunkousen ingezet.

Maar ook manuele lymfedrainage (het wegwerken van het vocht met handmassage) of pneumatische compressietherapie, waarbij luchthulzen om het been het vocht naar een plek masseren waar het lichaam het makkelijker kan afvoeren.

Ingrijpender, maar een stuk effectiever is liposuctie onder plaatselijke verdoving, zegt Bruining. “Daarbij wordt het grootste deel van het lipoedeemvet weggehaald. Het vet dat weg is, blijft weg. Als je niet aankomt, kun je er tientallen jaren profijt van hebben.”

Internationaal Lipoedeem Congres

lipoedeem congres, lipoedeemOp 9 en 10 juni 2017 hebben we op internationaal niveau informatie uitgewisseld over lipoedeem. Wat hier onder andere duidelijk werd benadrukt, is dat liposuctie een blijvende verbetering geeft van de klachten waar lipoedeem mee gepaard gaat. Het uitvoeren van lymfdrainage voor en na de behandeling is zeer belangrijk.

lipoedeem congres, lipoedeemVerder was er een presentatie over de verschillen tussen normaal en lipoedeem vet. Het verschil met gezond vet is dat lipoedeem een verhoogde celdeling heeft, CD90 CD 146 verhoogd (door TNF-alpha geproduceerd door macrofagen) en verminderde adipogenesis. Ook is er verschil in adipocyten morfologie.

Bekijk voor het hele programma het bericht over het internationale congres over lipoedeem.

Aandacht voor lipoedeem, in Nederland en internationaal!

lipoedeem, resculpt clinic

Op 10 juni 2017 vond de 6e Nederlandse Lipoedeemdag plaats in Vaeshartelt (Maastricht), wiens beeldende werk van deze aandoening wij als afbeelding voor dit nieuwsitem mogen gebruiken.

Op 9 en 10 juni 2017 was in Wenen het eerste internationale congres over lipoedeem. Hier verzamelden mensen zich, uit onder andere Amerika, Brazilië, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Nederland, die zich dagelijks bezighouden met lipoedeem.

Wij zullen in Wenen aanwezig zijn om kennis te delen en weer meer bekend te laten worden over deze belastende afwijking van het vetweefsel die zo’n 10% van de vrouwen treft. Een samenvatting van het congres zullen wij hier met u delen. Op onze website vindt u meer informatie over lipoedeem.

 

De behandeling van lipoedeem

Een nieuwe wetenschappelijke studie van Nederlandse bodem (Halk AB, Damstra RJ. Phebology 2016), ‘First Dutch guidelines on lipedema using the international classification of functioning, disability and health’, heeft de behandeling van lipoedeem onderzocht. Hierbij hebben ze alle internationaal beschikbare onderzoeken en studies over dit onderwerp onder de loep genomen.De conclusie van deze studie luidt dat bij individuen met lipoedeem de behandeling uit meerdere pijlers zou moeten bestaan, namelijk:

  • het naleven van een gezonde leefstijl;lipoedeem, lipoedeem behandeling, resculpt clinic
  • regelmatige lichaamsbeweging, individuele begeleiding dooreen fysiotherapeut middels ‘graded activitity’ (het langzaam opbouwen van lichaamsbeweging) kan hierbij nodig zijn;
  • het bestrijden van vocht in de benen (indien aanwezig);
  • tumescente liposuctie, aangezien dit de beste aanpak is wanneer het omhet verminderen van het lipoedeem-vet gaat.

Bovenstaande adviezen komen overeen met de Landelijke richtlijn lipoedeem.